"Zwalcowała nas rzeczywistość". Kolejne restauracje znikają z mapy Trójmiasta

Coraz więcej restauracji znika z kulinarnej mapy Trójmiasta. Drożyzna i inflacja szczególnie uderzają w mniejsze lokale. - Liczba zamykanych miejsc jest większa niż w pandemii - mówi nam Maja Stróżyk, kierowniczka projektu Szlak Kulinarny Centrum Gdyni.
Zobacz wideo

Pożegnalne dania już przygotowuje swoim klientom niewielka restauracja SYTO w Gdyni. - Niestety, okazało się, że podwyżki energii, wszystkich podatków, ZUS-u i tak dalej wystarczyły, żeby tak mały lokal, jak ten nie mógł mógł normalnie funkcjonować - rozkłada ręce współwłaściciel Bartosz Filipowicz. - Urosły wszystkie koszty, zarówno stałe - na przykład prąd, jak i produkty oraz półprodukty potrzebne nam do funkcjonowania restauracji. Mieliśmy nadzieję, że uda nam się wyjść na swoje, ale niestety, rzeczywistość nas zwalcowała - opowiada.

Lista "zwalcowanych" coraz dłuższa

Wśród "zwalcowanych" w ostatnich tygodniach biznesów jest też restauracja Azzurro w Gdańsku. O przegranej walce z coraz wyższymi kosztami prowadzący lokal poinformowali w mediach społecznościowych:

"Z wielką przykrością zawiadamiamy, iż musieliśmy zamknąć restaurację. Głównym powodem są drastycznie zwiększające się koszty głownie prądu, gazu, ZUS-u… Nadchodzi zima i chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć, z czym przyjdzie nam się zmierzyć. Od pandemii walczymy o utrzymanie się na powierzchni … kiedyś trzeba powiedzieć - dość. Dzisiaj przyszedł czas na nas. Nie jesteśmy pierwsi ani z pewnością ostatni, których spotkał taki los" - podali.

Restauratorzy stojący w obliczu podwyżek na początku zmuszeni są podnosić ceny swoich dań. Droższe jedzenie oznacza jednak mniejszą liczbę klientów. Właściciele, którzy nie są w stanie dokładać do interesu, muszą rezygnować.

- Coraz częściej słyszę, że restauratorzy borykają się z problemami związanymi z rosnącą inflacją. Skarżą się, że jest im coraz ciężej i nie dają rady - przyznaje Maja Stróżyk, kierowniczka projektu Szlak Kulinarny Centrum Gdyni. - Widzę to także po liczbie zamykanych restauracji, których jest więcej niż w pandemii. (...). I co jest smutne, zamykają się miejsca, które były poniekąd wizytówkami Gdyni, na przykład Tokio Sushi czy Pieterwas Krew i Woda - dodaje.

Fala dopiero przed nami

W Gdyni ograniczeń związanych z koronawirusem - przez cały okres pandemii - nie przetrwały trzy restauracje należące do Szlaku. W ich miejsce pojawiły się za to cztery nowe. Po tegorocznej serii podwyżek, w ciągu właściwie kilku tygodni, zamknięte zostały również trzy lokale, ale w ich miejsce biznes próbują rozkręcić tylko dwa podmioty. To stan na koniec wakacji. W opinii restauratorów fala zamknięć może nadejść właśnie jesienią. Wielu z nich działa, balansując na granicy decyzji o końcu funkcjonowania.

- Nasi klienci, niestety, nie mają więcej pieniędzy w kieszeni, wręcz odwrotnie. Galopująca inflacja sprawia, że mogą sobie rzadziej pozwalać na wychodzenie z domu i jedzenie na mieście - tłumaczy Bartosz Filipowicz. - W momencie, kiedy musieliśmy zacząć dokładać do biznesu, stwierdziliśmy, że to już jest ta granica, której nie możemy przekroczyć. Po prostu wyszliśmy trochę przed szereg, żeby nie wpaść w spiralę długów i musieliśmy się zamknąć. O podobnym ruchu myśli dużo restauracji - przekonuje.

Drożyzna najbardziej uderza w ambitnych

Zdaniem Filipowicza drożyzna uderza głównie w projekty ambitne, niszowe i dające klientom coś więcej niż klasyka i fast foody. Jak mówi, chodzi o restauracje, które "mają pomysł na jakość i niekoniecznie chcą trafić do jak najszerszej liczby ludzi, ale stworzyć coś fajnego". Według naszego rozmówcy, straty mogą być więc ogromne. - Zostaną restauracje, które nie dbają o te wartości i jak najmniejszym kosztem produkują swoje dania, które robią na tzw. masówkę. Do tego "sieciówki", które mają bardzo duże zaplecze finansowe - przewiduje.

- Jeśli mogę mieć życzenie, to chciałbym, żeby władza otworzyła oczy i zobaczyła, że to my trzymamy ich na swoich ramionach. Jeżeli my się przewrócimy, to oni też spadną i sobie twarz rozwalą - podsumowuje.

DOSTĘP PREMIUM

Serwis informacyjny